Jiu Jitsu

Jiu Jitsu (柔術), Ju Jitsu of Jioe Jitsoe kan vertaald worden als “zachte kunst” het is een zelfverdedigingskunst waarmee men in een paar seconden een aanvaller kan controleren of uitschakelen.

De beoefenaar ervan heet een Jiu Jitsuka. Jiu Jitsu is als Budokunst geschikt voor jong en oud. Jiu Jitsu is in principe geen sport, hoewel er wel een sportieve versie van bestaat die vaak ook kortweg Jiu Jitsu genoemd wordt, dat het Fighting system en Duo system kent.

Een vecht- verdedigingssport is gebonden aan regels, Jiu Jitsu daarentegen is bij uitstek een vechtkunst, gebaseerd op de aanval van een tegenstander vanuit alle denkbare posities en vanuit diverse vechtdisciplines. Dit impliceert een verdediging die gebruik maakt van de meest geschikte technieken tegen die aanval. Het moment van verdedigen en de manier waarop er verdedigd wordt is immers het gevolg van de aanval van de tegenstander, hij of zij neemt immers op dat moment het risico en probeert de integriteit van de aangevallene te beschadigen.